2007. augusztus 10., péntek

A várható életkor: 43 év

A nagyvárosi szmogban eddig lehet élni.

Nem számíthatnak hosszú életre azok, akik Kínában közlekedési rendőrként dolgoznak. A nagyvárosi légszennyezés miatt 43 év a várható életkor. Nem akarok gonosz lenni, de a neandervölgyi ősember élt körülbelül eddig.

Egy frissen közzé tett kínai felmérés szerint a szennyezett levegő miatt a közlekedési rendőröknél elsősorban légzőszervi-, szív- és ízületi megbetegedések fordulnak elő. A vizsgálatban nyolc kínai nagyváros rendőrei vettek részt, akik zömmel 20 éve az utcán dolgoznak. 90 százalékuknál találtak valamilyen légúti megbetegedést. A koszos levegőt tetézi a stressz, a zaj és a nyári hőség.

Hogy legyen valami fogalmunk a kínai viszonyokról: egy 10 milliós lakosú nagyvárosban körülbelül 2 millió jármű közlekedik az utakon, és ez az arány évről évre egyre nő: nagyobb, mint Indiában vagy Brazíliában. Évente 150000 új autót helyeznek forgalomba. És ez csak egyetlenegy város: Guangzhou. Mi talán a nevét se hallottuk.

A világ legszennyezetebb nagyvárosai Ázsiában találhatók. A kontinens délkeleti része felett a világűrből kitűnően megfigyelhető, állandóan jelen lévő szmogfelhő lebeg. A szmog elsősorban a széntüzelésből és az autók kipufofógázából származik. Ehhez persze nagy mértékben hozzájárul India is.

www.meteo21.hu

Nincsenek megjegyzések: