2007. augusztus 9., csütörtök

Rekordeső az Alpokban

Az árvíz éjjel lepte meg a völgyekben fekvő svájci településeket.

Csütörtökre virradó éjjel özönvízszerű eső hullott az Alpok északi részén. A közeledő hidegfront miatt lezúdult csapadék Svájcban árvizeket, földcsuszamlásokat okozott. Az áradások miatt a legmagasabb fokú riasztás van érvényben.

Zürichben esett a legtöbb eső 24 óra alatt, itt 97 mm-t mértek, de máshol is hasonló a helyzet. Bázelben 4 óra leforgása alatt 76 mm hullott le. Az Alpok keleti részéről havazást jelentettek.

Mivel hegyvidékről van szó, számos völgyet elöntöttek a kiáradt folyók, emiatt a völgyi utak járhatatlanná váltak. Mind a közúti- mind a vasúti közlekedés több kantonban leállt.
A fővárosban, Bernben az Aar folyó lépett ki a medréből, elzárva a környéken található városokat a külvilágtól.

A térségben további esőzésekkel kell számolni. A Rajna felső szakaszán, amit az esőzések szintén érintettek, a magas vízállás miatt szünetel a hajóforgalom. Az esőzések miatt a Rhone folyó is áradással fenyeget.

Az esőzést két tényező együtt okozza. Az Alpok térségében egy sekély ciklon található, amely páradús levegőt szállít Közép-Európába a Földközi- tenger felől. Ezzel egy időben egy hosszan elnyúló hidegfront érkezett nyugat felől, amely a nedves levegőben zivatarokat gerjeszt. A front este eléri hazánk nyugati határait is, és a következő napokban nálunk is jelentős esőre kell számítani.

www.meteo21.hu

Nincsenek megjegyzések: