2007. augusztus 16., csütörtök

Közeledik augusztus 20

Fokozott készültség, jobban mondva feszültség mellett várja az augusztus 20-i tűzijátékot a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és az ünnepség egyszemélyes felelőse. De az is, aki nem felelős, csak néző minőségben akar jelen lenni. Mert tavaly óta rossz érzés társul ehhez az egészhez.
Tőlem hetek óta kérdezgették az ismerősök: "ugye nem lesz akkora vihar, mint tavaly volt?" Most mondjam azt, hogy biztosan nem, de ezt egy hónappal előtte senki sem tudja. Most, ahogy közeledünk, van már rálátás az aznapi időjárásra.

Hétfőn a sok napsütés mellett többször erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A hőmérséklet 31-32 fok körül alakul. A tavalyi viharhoz hasonló szörnyűségre nem kell számítani.

Egy éve egy közeledő hidegfront előtt alakultak ki heves zivatarok, idén frontátvonulás leghamarabb jövő hét közepén várható. 20-án nem. Ha mindez valamilyen csoda folytán megváltozna, akkor arról az előrelejzésben írunk.

Azért érdekes dolgok mindig vannak. Idézek egy hazai internetes hírportáltól:
"Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz egy erre a célra kifejlesztett kommunikációs csatornán is eljutnak a szükséges információk" Csak azt nem írták, hogy ez a csatorna tavaly is megvolt, de 5 embernek kellett meghalnia, hogy használják ...

Azóta van operatív törzsünk, aki a tűzijáték alatt végig ülésezik, van kiürítési tervünk, most már csak nem lesz semmi baj. Végül is, ha 225 millióba kerül, legalább éljük túl.

www.meteo21.hu

Nincsenek megjegyzések: