2007. augusztus 15., szerda

Rekord méretűre zsugorodik a sarki jég

Egy hónappal az olvadás vége előtt már kisebb, mint valaha volt.

Egy hónappal a nyári olvadás vége előtt a sokévi átlag alá csökkent a tengeri jégtakaró az Északi-sarkvidéken. Jó esély van rá, hogy idén ősszel meghaladja a 2005-ös olvadást, amikor a jég rekordméretűre csökkent.

Az úszó tengeri jég kiterjedése már most 30 százalékkal kisebb a sokévi átlagnál. Mivel az olvadás szeptember közepéig tart, a kutatók meggyőződése, hogy idén ősz elején szomorú új rekord születik.

A sarki régió műholdas megfigyelése 1979-ben kezdődött, a nagyjából 30 év alatt 2005 nyár végén tapasztalták a jelengi rekordot: ekkor 5,32 millió négyzetkilométerre zsugorodott a tengeri jég által befedett terület.

A visszahúzódó jég a felmelegedés következménye. A jég csökkenése egy magát gerjesztő folyamat, ugyanis a jégfelszín sokkal több napsugárzást ver vissza a világűr felé, mint a tengervíz. Így minél nagyobb területen lesz vízfelszín a jég helyett, annál több hőt nyel el, és annál gyorsabban melegszik.


Az alábbi kép a NASA műholdas méréseiből készült. A felvételeken jól látszik a sarki jégtakaró csökkenése. A felső képen az 1979-es, az alsón a 2003-as állapotát látjuk.

A tudósok szerint 2040-re éri el az Északi-sark azt az állapotot, amikor nyáron teljesen elolvadnak a jégtáblák. A jég csökkenése, majd eltűnése komoly hatással lesz az élővilágra, elősorban a jegesmedvékre, akik a jégtáblákról vadásznak.

www.meteo21.hu

Nincsenek megjegyzések: