2007. augusztus 14., kedd

2009 után robban a bomba

10 éves klíma-előrejelzés szerint ekkor jönnek az igazi szélsőségek.

A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office kutatói rövidtávú, 10 évre vonatkozó előrejelzést adtak a kövtkező évtized éghajlatának változásaira. Azért rövidtávú, mert a felmelegedéssel foglalkozó éghajlati modellek 100 éves időskálán dolgoznak.
Elsőként azt említik, hogy 2009 és 2014 között legalább az évek felében számíthatunk arra, hogy jelenlegi rekordok dőlnek meg, tehát a szélsőségek száma egyre nő. Itt gondolhatunk extrém melegre, hidegre, vagy hirtelen lezúduló özönvízszerű esőzésekre is, de akár rekord szárazságra is.

2004 és 2014 között 0,3 fokos átlaghőmérséklet-emelkedést jósolnak. A mérések kezdete óta a legmelegebb év 1998 volt: ekkor a felszíni átlaghőmérséklet elérte a 14, 5 fokot.

A modell megalkotásakor a 10 éves időskálán szerepet játszó tényezőket (mint például az El Nino) vették figyelembe. Eddig azért nem foglalkoztak ilyen rövid időszakra vonatkozó előrejelzéssel, mert hiányoztak ehhez a megfelelő óceáni mérések. Most azonban a műholdak segítségével egyre pontosabb képet kapnak az óceánokban zajló folyamatokról, ami erősen befolyásolja az éghajlat alakulását. Így rövidebb időszakra, de pontosabb jóslat adható.

Kérdezhetnénk, a tízéves előrejelzés miben tér el a többitől? Abban, hogy rövidebb időtávon az emberi tevékenység mellett a légkör természetéből adódó változékonyságot is figyelembe kell venni, míg ez hosszabb távon elhanyagolhatóvá válik.

www.meteo21.hu

Nincsenek megjegyzések: